Tweede pinksterdag en Vrede

De traditionele motortoer op tweede pinksterdag van de gezamenlijke kerken in Hengelo stond dit jaar in het teken van het uitdragen van vrede (een van de vruchten van de Geest). Daarom werd gestart met een lichtje bij de Wereldvredesvlam met de bedoeling deze dag op verschillende plekken een WPF vredesvlammetje te gaan ontsteken.

De eerste stop was bij het gedenkmonument aan de Dollemansstraat in Baak, waar op 26 juni 1943 een Lancaster bommenwerper neerstortte en zes Engelse en Canadese bemanningsleden omkwamen. Hier werd het tweede vredeslichtje ontstoken.

Verder op weg passeerden we de betonnen fundering van een radarinstallatie uit WO II aan de Hoogstraat in Toldijk, waarmee de Duitse bezetter de Engelse bommenwerpers signaleerde en probeerde uit te schakelen. We stopten met onze motoren in de Beekstraat voor het aansteken van een vredesvlam op de voorgrond van de tweede fundering van de oorspronkelijke drie installaties.

De route ging verder richting Arnhem en vervolgens langs de Nederrijn, waar we aan de dijkweg bij Heteren het monument ‘Crossroads’ van een vredesvlam voorzagen. Het monument is een herinnering aan de strijd op 5 oktober 1944 toen Amerikaanse en Duitse soldaten elkaar kruisten.

Tegen de middag konden we op het militair ereveld bij Rhenen een stukje meemaken van de jaarlijkse tweede pinksterdag herdenking van de gevallenen bij de slag op de Grebbeberg met Pinksteren 1940. De indrukwekkende herdenking werd voorafgegaan door een stille tocht. Wij plaatsten ons WPF vlammetje op de gedenkzuil met het herdenkingskruis bij de ingang en koersten naar Ede, waar we ook de pas gerestaureerde Sherman tank (symbool van de bevrijding van Ede) een waxinelichtje gaven. Vervolgens koersten we naar camping de Goudsberg in Lunteren en probeerden we ons voor te stellen hoe het terrein rondom de gemetselde ‘Muur van Mussert’ tussen 1936 en 1940 diende als een soort openluchttheater voor Hagespraken van de NSB, meestal op tweede pinksterdag. Hier hebben we zowel op, als voor de muur een vredeslichtje aangestoken!

Op de terugweg naar Hengelo ontstaken we nog een lichtje bij het Monument Woeste Hoeve ter nagedachtenis aan 117 geëxecuteerden op 8 maart 1945 n.a.v. de aanslag op Hanns Rauter.

Met 180 km op de teller sloten we deze speciale tweede pinksterdag toer af bij de Vredesvlam in Hengelo.

Een dag van geschiedenis beleven door middel van monumenten; van overgeleverde verhalen van dichtbij en wat verder af. Een dag om te realiseren dat vrijheid, vrede en gerechtigheid niet vanzelfsprekend zijn. Een dag van dankbaarheid voor allen die voor vrijheid strijden en hebben gestreden. Een bijzondere dag naast oecumenische ontmoetingen, het delen van enthousiasme voor motoren, het samen genieten van ritten door de natuur en een goed doel steunen. En het kan dit keer niet anders: de vrijwillige bijdrage komt ten goede aan het werk van de Stichting World Peace Flame Bronckhorst.

Gerry Spekkink

Repaircafé, repareer je kampeerspullen

Repair Café Het Repair Café is ook tijdens de zomermaanden elke 1e en 3e donderdag van de maand van 15.00 tot 20.00 uur geopend aan Kerkstraat 15 in Hengelo Gld....

Noaberviering

Zaterdagavond 20 april waren we bij elkaar in het kerkje van de VGH aan de Banninkstraat voor onze noaberviering. Thema deze keer: “Bomen verbinden”. We begonnen met ontmoeting met appelsap...

Uit de Diaconie

In de Pinksterdienst van 19 mei hebben we afscheid genomen van 2 diakenen: Diny Hebbink en Johan Harmsen. Geruime tijd hebben zij aan het ambt invulling gegeven. Diny 12 en...