Terugblik Interkerkelijk motortreffen Joure-Hengelo

 Soms zit het mee en soms zit het tegen…

Op het moment van schrijven (dinsdag 16 april om 8.30 uur) valt de regen met bakken uit de lucht en geeft de thermometer 4 °C aan. We realiseren ons dat we het ontzettend getroffen hebben afgelopen weekend! Dit keer zat het mee… Want, in het zomerse weekend van 13 en 14 april vond het  geplande 5e interkerkelijke motortreffen sinds 2016 plaats. Destijds ging een aantal mensen uit Hengelo met de motor naar Joure om een bezoek te brengen aan ds. Christien Ferrari in haar nieuwe standplaats. Christien was tijdens haar ambtsperiode in Hengelo een van de initiatiefnemers van de oecumenische motortoer die al vanaf 2009 vanuit de Raad van Kerken op tweede pinksterdag wordt georganiseerd. In april 2018 bracht zij met een groep enthousiaste motorrijdende mensen uit Joure een tegenbezoek aan Hengelo. Het 3e treffen, in het najaar van 2019, was weer in Friesland. In september 2020 waren de Jousters weer uitgenodigd om naar Hengelo te komen, maar vanwege de coronapandemie kon deze ontmoeting pas in september 2022 doorgaan met o.a. een ‘warme’ Openluchtdienst bij de Varsselse Molen.

Afgelopen zaterdag reden de Hengeloërs en de Jousters elkaar weer tegemoet. Na een hartelijke ontmoeting van vertrouwde en nieuwe gezichten op een zonnig en gezellig Hoogeveens terras werd gezamenlijk richting Dwingeloo gereden. In het centrum bij de muziektent werd de lunch gebruikt en gaf iedereen zonder vragen gehoor aan het verzoek om één laars uit te lenen voor een groepsfoto. Via een mooie route werd halverwege de middag de drukbezochte bazaar in en om De Oerdracht in Joure bereikt ten bate van zonnepanelen op het kerkgebouw.

Na rust, thuis of in het hotel, troffen we elkaar opnieuw voor het avondeten in de buurthuiskamer van het Leger des Heils, het werkterrein van Elvera (een van de duopassagiers). Zij vertelde vol passie over het weekprogramma op deze plek, waar iedereen welkom is en zich gehoord, gezien en thuis mag voelen. Ook mocht er een kijkje genomen worden in het winkeltje met nieuwe en tweedehands kleding voor kleine prijzen. Na een gezellige avond legden we ons moe, maar voldaan te ruste, terwijl elders in Joure duizenden muziekliefhebbers genoten van het Bregepopfestival.

Op zondagmorgen om half tien vormde een indrukwekkende groep motoren een erehaag bij de ingang van de Hobbe van Baerdt in het monumentale hart van Joure. In een volle kerk stelde Christien de motorrijders voor en ondergetekende als mede voorganger. Het thema was reizen en onderweg zijn bij de schriftlezing van Lucas 10, 1-12: ‘Hij stuurde hen twee aan twee op weg. Neem geen geld mee en ook geen tas of schoenen, alleen de vredesgroet.’ En dan gaan de leerlingen op blote voeten, zonder schoenen. Onvoorstelbaar voor ons, die zoveel soorten schoenen kennen. Ze kwamen in beeld, die schoenen… Schoenen met een verhaal. En daar waren ze: ook onze motorlaarzen bij de muziektent in Dwingeloo! 

Na de kerkdienst en de koffie reden we naar Terkaple. In het kerkje aldaar stond een lunch voor ons klaar, waarbij de motorrijdende voorzitter Harm en zijn vrouw Jantje ons vertelden over geschiedenis, restauratie en tekeningen van middeleeuwse Bijbelse gewelfschilderingen. Langs het Tjeukemeer en een pont over het Zwarte Water (?) richting Kampen verdween Friesland langzaam uit zicht. Op een terras in de eeuwenoude Hanzestad werd teruggeblikt op een zeer geslaagd weekend en klonken woorden van dank, ‘wel thuis’ en ‘tot volgend jaar in Hengelo’. Op de parkeerplaats zwaaiden we elkaar uit om huiswaarts te keren, waar wij tegen 18.00 uur arriveerden en afsloten bij Chris en Henny thuis. Wat was het een mooi weekend… Een bijzondere manier van kerk-zijn. Grote dank en waardering gaat uit naar de mensen in Joure die kosten noch moeite hebben gespaard om er een onvergetelijk evenement van te maken. We kijken al weer vooruit naar de traditionele motortoer van de Raad van Kerken op tweede pinksterdag. De bestemming is nog niet vastgesteld. Nadere info volgt.  

Terugblik Hengelo gezamenlijk op weg naar Pasen

In de donkere avond van Goede Vrijdag liep een aangroeiende groep mensen de passietocht, georganiseerd door de drie geloofsgemeenschappen van Hengelo Gld. Zo werd die dag stil gestaan bij de...

Overstapdienst

Op zondag 7 juli 2024 is er een overstapdienst voor de kinderen die in groep 8 zitten en na de zomer naar de middelbare school gaan. Er zijn al twee...

Breien voor mensen met lepra

Nadat ik via via een grote zak met ongebleekte katoen kreeg, hoorde ik van het project Breien voor Lepra. Al mijn vriendinnen in het Noorden kenden het. Ik nog niet,...