Over de kerk

Het gebouw

De Remigiuskerk

Daar midden in het dorpje,
daar staat een oude kerk.
Zo rustig en zo vredig
nog stevig en nog sterk..

Zo zingt het volkslied over de Remigiuskerk, een monumentale kerk uit de 13e eeuw. In deze kerk vinden de wekelijkse erediensten plaats. In 2010-2011 is het interieur van de kerk gerestaureerd en heringericht.

 

De oude tekstborden zijn vervangen door moderne beeldschermen die zijn aangesloten op een laptop. Er is een stilte centrum, die van buiten toegankelijk is. Ook is er een keukenruimte gebouwd waardoor men nu na de kerkdiensten de mogelijkheid heeft om elkaar te ontmoeten met een kop koffie of thee.

Het gebouw huren

Voor trouw- of rouwdiensten, bijeenkomsten, evenementen

U kunt de Remigiuskerk huren voor uw trouw, rouw of andere dienst.

Ook is het mogelijk de kerk te huren voor andere doeleinden. Neem hiervoor contact op met Jaap van Mourik

Aanwezig

Plek voor +250 personen

twee beeldschermen voor powerpoint presentaties

Keukentje met 10L koffie apparaat

Sfeerverlichting

Stilte centrum

De Kosters

Staan voor de gemeente klaar

U kunt contact op nemen met Jan Zeevalkink.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jan Zeevalkink

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wim Denkers

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bertus Kranenbarg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evert schuerink

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Johan Visschers

Coördinator kosters:

Jan Zeevalkink

Coördinator kosters:

Jan Zeevalkink

Lees de hele geschiedenis

De kerk van buiten.

De Remigiuskerk is een laatgotische pseudobasiliek met een driezijdig gesloten koor. Dit koor werd gebouwd rond 1400 en is het oudste deel van de kerk.
Het schip en de toren zijn van 1450 – 1500 tot stand gekomen. Waarschijnlijk zijn de zijbeuken langs de toren toen doorgetrokken. In het begin van de zestiende eeuw is aan de koorzijde van de noordbeuk een sacristie aangebouwd.
De toren is 65 meter hoog en bestaat uit baksteen met tufstenen speklagen en drie geledingen. In de toren hangen een klok uit 1406 en een door Peter van Trier gegoten klok uit 1612.
In 1893 is de huidige indeling gerealiseerd. Van 1955 – 1960 hebben restauraties plaatsgevonden en in 2004 is de toren gerenoveerd.

 

De kerk van binnen.

In de kerk vallen op het bankenplan, de wandschilderingen in het koor en het orgel.

De banken zijn in een halve cirkel om de preekstoel geplaatst. Het is een typisch protestantse inrichting uit die tijd. De eikenhouten preekstoel en de kaarsenkronen stammen uit de zeventiende eeuw.

De wandschilderingen in het koor zijn gemaakt van 1425 tot 1450.  Deze muurschilderingen in het koor verbeelden de Twaalf Apostelen. De apostelen zijn als volgt afgebeeld: vijf aan de noordzijde, twee keer twee op de muurvlakken tussen de vensters van de koorsluiting en drie op de zuidelijke muur. Deze staan in architectoni¬sche omlijstingen onder een soort baldakijn. Onder hun voeten bevinden zich medaillons waarin borstbeelden van de profeten staan. Hier-mee wordt het verband tussen het oude en nieuwe testament aangegeven.

Iedere apostel heeft een voor hem typerend attribuut in de hand waarop een artikel van de geloofsbelijdenis is te lezen.  Afgebeeld zijn: Petrus, Paulus (in plaats van Judas Iskariot die Jezus verraden heeft), Johannes, Andréas, Jacobus de Meerdere, Thomas, Jacobus de Mindere, Phlippus, Barthlomeus, Mattheus, Simon de Zeloot en Judas Thaddeus. Hoog op de oostmuur van de noordelijke zijbeuk staan nog twee schilderingen: de aanbidding van de drie koningen die als ridders zijn afgebeeld en Agatha en Margaretha.

Het orgel is in 1894 gebouwd door J. Proper uit Kampen. Het is een mechanisch sleepladenorgel, waarbij gebruik is gemaakt van meerdere soorten ouder pijpwerk. In 1975 is het orgel gerenoveerd en uitgebreid. Dit instrument is in 1999 op de landelijke monumentenlijst geplaatst, omdat dit orgel als een exponent kan worden gezien van eind 19de eeuwse orgelbouw.

 

Impressie

Van de Remigiuskerk

Foto’s: Marcel Colenbrander

deze foto’s zijn aangeboden door de vrienden van de Remigiuskerk