Verslag van het bezoek aan de Sint Willibrorduskerk in Vierakker op 19 oktober 2023

Met een mooi gezelschap zijn we richting Vierakker gegaan. Een groepje op de fiets en een groep met de auto. In de kerk heeft Rien Overvelde ons verteld over het ontstaan van “de mooiste kerk van Gelderland”.

Voor de bouw van de kerk werden in totaal 1.226.000 bakstenen gebruikt. Deze werden over de IJssel aangevoerd en vandaar door zo’n 65 boeren naar het bouwterrein vervoerd. Van buiten is de Willibrorduskerk in Vierakker imposant. Van binnen is hij prachtig en tussen 2000 en 2009 nog helemaal gerestaureerd.

De kerk ligt prachtig in het bosgebied rond Vierakker en werd in 1869 en 1870 gebouwd. Hij werd mede gefinancierd door baron Alexander van der Heijden van Doornenburg. Deze baron woonde in het prachtige landhuis Suideras dat tegenover de kerk ligt. Zijn vrouw was ziek en niet meer in staat de reis te maken naar de Martinuskerk in Baak. Hij wilde dus graag een kerk in de buurt en betaalde daarom mee aan de Willibrorduskerk.

In twee jaar is de kerk gebouwd en toen de kerk klaar was overleed de vrouw van baron Alexander van der Heijden van Doornenburg. Later is de baron hertrouwd met een dochter uit het adellijke geslacht van Voorst tot Voorst. Dit wordt duidelijk zichtbaar in de kerk. Naast het schild van de familie van der Heijden van Doornenburg zie je ook overal het schild van de familie van Voorst tot Voorst. Deze dochter bracht namelijk allerlei beelden en geschenken mee voor deze kerk.

In het kader van het 50 jarig bestaan in 1920, is de unieke tegelvloer aangelegd. Prominent aanwezig op deze vloer zijn de beelden van de 7 hoofdzonden. De gebrandschilderde ramen dateren ook uit deze periode.

Hoe komt het dat de moderne beeldenstorm en witkalkerij van de jaren zestig van de vorige eeuw aan deze kerk voorbijgingen? Dit is te danken aan het voortvarende optreden van de kleindochter van de stichter van de kerk, mevrouw van Nispen tot Sevenaer-Ruijs de Beerenbrouck. Zij stak hier persoonlijk een stokje voor. De toenmalige pastoor had de potten witte verf al laten aanrukken en was begonnen aan een zijkapel. Mevrouw van Nispen, trouw kerkbezoekster, ontdekte dit gelukkig snel. Zij wist de pastoor te overtuigen direct te stoppen door, zo gaat het verhaal, met haar wandelstok op tafel te slaan! Zo is dit juweel van een kerkinterieur in originele staat gebleven.

De toekomst is ongewis voor deze parel. De kerk is inmiddels al onttrokken aan de eredienst. De kerk is mede geschonken door de familie van der Heijden van Doornenburg en zou daar eventueel weer naar terug moeten. De kerk is ook een rijksmonument. De (nieuwe) eigenaar moet het gebouw zo in stand houden. Er mag niets aan veranderd worden. Dat maakt de kerk moeilijk verkoopbaar of geschikt voor een andere functie.

Wij konden deze middag gelukkig nog genieten van dit prachtige gebouw en de interessante toelichting van Rien Overvelde. Waarvoor onze hartelijke dank.

Jo van Aken en Frida Meints

PS: Wilt u de kerk ook nog eens bezoeken? Op zondagmiddag, 26 november om 15.00 uur is er een orgelconcert. Joop van Goozen, organist van de St. Janskerk te Zutphen en woonachtig in Vierakker zal dan alle timbres van het orgel ten gehore brengen.

Herdenking 4 mei 2024

Aan de 4 mei herdenking wordt in Hengelo (Gld) op de volgende wijze inhoud gegeven: 19.00 – 19.30 uur Interkerkelijke Gedachtenisdienst in de Remigiuskerk. 19.40 uur In de Synagogestraat worden...

Uitslag prijsvraag nieuwe naam Cluster D: de Kerknoabers

Zondag 1 oktober 2023 hebben we voor het eerst als vijf kerken van Cluster D samen een kerkdienst gehouden in de Remigiuskerk in Hengelo. Cluster D is een samenwerkingsverband van...

Terugblik Kliederkerk 3 maart 2024

Een groot aantal kinderen, met hun ouders en/of oma/opa, was die zondagmiddag naar de Remigiuskerk gekomen om samen bezig te zijn rond het verhaal van de schepping. Eerst werd gekeken...