Thema en filmavond over Verslaving

14
mrt
Bibliotheek Hengelo gld
Vrije gift
19:45 uur
Inspiratie en Ontmoeting

Wanneer is iets een verslaving of wanneer ben je verslaafd? Verslaving is een ziekte: het zit op meerdere plekken in je lichaam, ook in je hersenen.
De term verslaving is van toepassing op middelen als alcohol en drugs, maar ook op gewoontes waar mensen geen weerstand aan kunnen bieden. Denk hierbij aan gokverslaving, seksverslaving en internetverslaving. Onverantwoordelijk gebruik van middelen kan leiden tot agressie op straat, gebruik van huiselijk geweld en ongelukken op het werk en in het verkeer. Mensen die een verslaving hebben, kunnen last krijgen van hart- en leverziekten.
Wanneer is iets een verslaving? Eén van de definities van verslaving is: een onweerstaanbare behoefte om middelen te gebruiken. Dit verlangen noemen we ook wel 'trek' of een 'craving'. Het verlangen wordt op een gegeven moment meer een afhankelijkheid, of zelfs noodzaak.

Na een lange zoektocht is het de commissie gelukt om mensen te vinden die hun verhaal openlijk willen delen. Deze mensen, jongeren, zijn gevonden bij het bovengenoemde JongerenNetwerk.

Het JongerenNetwerk is een vrijwilligersnetwerk van jongeren tussen de 16 en 28 jaar die zijn opgegroeid met ervaring in (jeugd)hulpverlening en aanverwante thema's.

Deze avond is bedoeld voor jongeren en ouderen. Jongeren om verhalen te horen, waar ze mogelijk zelf bekend mee zijn. Mogelijk de weg naar hulp zoeken, of juist zelf een hulp kunnen zijn voor een ander. Voor ouderen een verhaal hoe het kan komen dat jongeren en volwassen zo in problemen kunnen komen dat hun verslaving hun leven overneemt. Wat kun je als ouder, familie of omstander doen? Of wat moet je juist niet doen. Deze vragen komen aan de orde.

Deel deze uitnodiging met anderen! Geef deze jongeren de kans in alle eigenheid met al hun kwetsbaarheid hun verhaal met ons te delen. Een verslaving waaraan dan ook, is niet voor “lozers” maar kan ons allen overkomen.

Opgeven kan bij:
Frida Meints