Even voorstellen: Roel Smit

Even voorstellen…

Sinds korte tijd speel ik af en toe mee als organist tijdens de meditaties in de Remigiuskerk. Ik stel me graag even aan u voor.

Afkomst

De eerste 22 jaar van mijn leven was ik inwoner van de stad Utrecht. In die stad ging ik naar de HBS (tegenwoordig VWO), in die stad kreeg ik mijn beroepsopleiding als musicus. Als Utrechtse jongen wilde je les krijgen op het orgel van de Domkerk en dat gebeurde dan ook. Stoffel van Viegen (Domorganist) werd mijn docent. De wijze waarop hij met dat instrument omging, de manier waarop hij spelen kon: ik zal het nooit vergeten, het heeft levenslange indruk op me gemaakt!

Persoonlijk

Ik trouwde toen ik 22 was en kreeg twee kinderen. Die twee zijn prachtige mensen geworden. Zij hebben er ook voor gezorgd dat ik vier keer opa werd. Het huwelijk leed schipbreuk, iets wat veel verdriet heeft gegeven. Nu ben ik gehuwd met Marike, en dat is deze maand alweer 24 jaar een bron van vreugde voor ons allebei.

Werk

Ik kreeg werk als docent orgel aan de muziekschool in Deventer, en zes jaar later verruilde ik die school voor de muziekschool Doetinchem en omstreken. Naast kerkorgel gaf ik daar een tijdje Algemene Muzikale Vorming. Een enkeling van jullie kwam daarbij op mijn pad, want ik had een AMV-klas op de school in Keijenborg, waar ook kinderen uit Hengelo naar toe kwamen. In Doetinchem kon ik stadsbeiaardier worden, eerst met een wekelijkse bespeling op de koopavond. Later kreeg ik de dinsdagse marktbespeling erbij, zodat ik tweemaal per week de Catharinatoren beklom om een uur te spelen. Ik doe dat overigens nog steeds (net als in Hengelo Overijssel) en ik kan u zeggen dat je dat behoorlijk fit houdt!

Organist

Mijn eerste orgelaanstelling kreeg ik in de Utrechtse Tuindorpkerk toen ik 18 jaar was. Tijdens mijn woonperiode in Deventer was ik cantor-organist in het dorpje Wilp, dat aan de Gelderse kant van de IJssel ligt. Daar heb ik geleerd dat ik, met mijn muziekvakopleiding, toch echt met twee benen stevig op de grond moest staan. Je kunt wel verheven muzikale ideeën hebben, maar je moet ook zorgen dat gewone mensen het een beetje kunnen bijbenen. Na een jaartje wennen hebben we in de Wilpse Dorpskerk veel plezier van elkaar gehad! Gedurende de 40 jaar die ik doorbracht in Doetinchem was ik ruim 25 jaar organist in de Grote- of Catharinakerk, een kerk met een groot en mooi orgel. Daar ben ik gestopt toen ik zoveel op touw gezet had dat ik het werk niet meer aankon. Nu ben ik organist in de Joriskerk te Borculo, een kerk waar nog maar tweemaal per maand een dienst is. Ik ben daarom heel blij dat jullie organisten wat vaker vrij willen hebben, zodat er in de Remigiuskerk plaats is voor een derde organist. Ik zal die met plezier invullen, want ik vind jullie orgel een juweel en geniet van de sfeer in het kerkgebouw! Rest mij nog één verlangen te noemen: ik kijk hartstochtelijk uit naar een voluit zingende Remigiusgemeente! Voordat die er weer is zal nog wel even duren, maar: Voor mij wordt dat feest!!

 

Roel Smit

Dit artikel verscheen eerder al in de Klokgeluiden.

Lees ook: