Een onderscheiding, met oorkonde en speld, voor vele jaren orgelspelen!

Zondag 2 oktober 2022 was een bijzondere dag voor de organisten Herman Lubbers, Hans Versloot en mijzelf. Na de kerkdienst werden wij naar voren geroepen en werd ons alle drie een onderscheiding uitgereikt voor het vele jaren spelen op het Proper-orgel in de Remigiuskerk en de vele andere orgels in de gemeente. Bij de onderscheiding hoort een oorkonde en een gouden insigne met daarin verwerkt een klein diamantje. Prachtig en een grote verrassing! We zijn er erg blij mee. Namens ons alle drie wil ik iedereen die meegewerkt heeft aan deze onderscheiding, bedanken voor de eer die ons ten deel viel.

Op een kerkorgel spelen is een bijzondere ervaring. Alle orgels spelen net iets anders, of je nu in de Remigiuskerk in Hengelo Gld. of op een orgel in Veldhoek, Wansveld, Leeuwarden speelt of in het buitenland op vakantie. Wanneer je de gemeente mag begeleiden bij het zingen werk je met je hoofd, handen en voeten; je hele wezen doet mee. Je moet luisteren, de goede maat kiezen, niet te luid of te zacht spelen en precies in de maat blijven. Het hangt ook af van welk soort dienst het is; een zondagsdienst, een trouwdienst of een rouwdienst; het maakt allemaal uit.

Mijn vader was organist in Wijckel in Friesland en daar mocht ik als kind al toen af en toe in een dienst een psalm spelen. Later werd ik zelf organist in Sloten. Na een aantal jaren kwam Klaas Verhoeff in mijn leven. Hij was ambtenaar, we trouwden en gingen samen naar de Achterhoek. Eerst woonden we in Warnsveld en later zijn we naar Hengelo Gld. verhuisd. De eerste jaren, toen ik druk was met de kinderen, heb ik niet gespeeld, maar na verloop van tijd werd ik gevraagd om een zondagsdienst te spelen. Vanaf die tijd ging ik steeds meer diensten spelen. De Veldhoek kwam er ook bij. Samen met Herman: hij de zondag en eventueel de zaterdag, en door de week deed ik de trouw- en rouwdiensten. Dat waren er destijds veel meer dan nu. Het gaat nu allemaal anders; met crematie ’s en samenwonen zijn er veel minder kerkdiensten.

Helaas gaan er steeds meer kerken dicht en dan worden ook de orgels niet meer bespeeld. Heel jammer! Terwijl het zo’n mooi beroep is. Het Proper-orgel in de Remigiuskerk is een prachtig instrument. Ik speel er graag op heb dan ook grote bewondering voor orgelbouwers. Helaas wordt de trap naar boven een erg grote uitdaging voor mij.

Hoe Herman en Hans hun carrière als organist zijn begonnen is mij niet bekend. Dat mogen ze bij gelegenheid zelf nog eens vertellen. Het was in ieder geval op deze zondagmorgen een unieke en eervolle gebeurtenis. Nogmaals heel veel dank en gaarne bereid tot orgelspelen.

Grietsje Verhoeff-Lootsma