Het Kervel is een van de landgoederen die te vinden zijn rond Hengelo. De heer de Groot, nu eigenaar van het landgoed, geeft een rondleiding. Willy Hermans zal vertellen over gebeurtenissen over het landgoed in de Tweede Wereldoorlog.
Op Het Kervel hebben in de Tweede Wereld Oorlog Joodse onderduikers gezeten. Hierover is weinig bekend onder de inwoners van Hengelo, hoewel het een belangrijk stukje geschiedenis is, zo dicht in de buurt.
Gezien het programma is er een maximum aan het aantal deelnemers.
Datum: donderdag 20 april 2023
Tijd: 19.00 uur
Plaats: parkeerplaats Het Kervel
Maximaal aantal deelnemers: 20 personen (vol is vol).
Opgeven: graag voor 14 april 2023 bij: Jo van Aken, tel. 0575-461800 jo.van.aken@gmail.com
Geschiedenis van Het Kervel
De geschiedenis van Het Kervel, gelegen in de Gelderse Achterhoek, gaat terug tot ca. 1370 en is daarmee één van de oudste landgoederen in deze omgeving. Het kwam voort uit: “Die adellijke havesathe Meyerinck”. In 1422 was het eigendom van Steven van Kervenhem (of ook: Kervenheim). Sommigen zeggen dat twee dames uit het Duitse Kervenheim, niet ver van Venlo, het deze naam voor het eerst gaven.
Er is hier heel veel gebeurd. Het hoofdgebouw werd enkele malen herbouwd. Een belangrijke uitbreiding vond plaats in 1906 door baron en barones von Twickel. In de gevel prijkt nog een steen die daaraan herinnert. In die tijd besloeg het totale landgoed met boerderijen en landerijen ca. 1138 ha. In één van de langstdurende veilingen werd alles geveild in 1917.
In de 2e wereldoorlog deed Het Kervel dienst als noodziekenhuis en onderduikadres. Eigenaar was toen de joodse familie Philips en het beheer werd overgelaten aan familie de Graaf. Hierover is een prachtig boek verschenen van de Hengelose schrijver W.J.M. Hermans, met als titel: “Adres Kervel-kelder”. Van 1949 tot 1969 deed het dienst als klooster en werd de kapel gebouwd.
In 1985 werd het betrokken door de stichting Elia, de huidige beheerder. Het landgoed is nu ca. 2,2 hectare met park en tuin eromheen. In de negentiger jaren werd Het Kervel een gemeentelijk monument. Er staat een prachtige Amerikaanse beuk op de landelijke monumentenlijst, die met zijn ca. 30 meter, hoog boven alles uit steekt.
Bron: www.hetkervel.nl