Reizen, Santiago de Compostella
“Met potlood en penseel naar Santiago de Compostella”
Opening tentoonstelling Rein van Uden 14 juni 2019.
Op 14 juni heeft een select gezelschap deel genomen aan de opening van de tentoonstelling die deze zomer onze kerk opluistert. Aleida Blanken heette de aanwezigen welkom.
Vervolgens heeft Frida Meints verteld hoe deze tentoonstelling hier in de kerk verzeild is geraakt. De Remigiuskerk is geen Jacobuskerk. Wel hangt zijn beeltenis in onze kerk, want hij staat afgebeeld in de reeks fresco’s van de 12 discipelen. Voor geïnteresseerde kijkers, hij is de 5de apostel aan de linker kant. Frieda trof deze tentoonstelling in Frankrijk aan in een herberg richting Santiago. Vervolgens heeft zij Rein gevraagd of hij niet hier zou willen exposeren.
In een vraaggesprek met Rein van Uden werden de belangstellenden geïnformeerd over de schilder. Rein maakte in 2012 de voettocht met zijn vrouw van uit zijn huis in Schijndel. Tijdens zijn tocht maakte hij potloodtekeningen van de reis. Deze potloodtekeningen zijn ook allemaal te zien tijdens de tentoonstelling. Weer thuis gekomen heeft hij van zijn schetsen aquarellen gemaakt. Nog steeds maakt hij aan de hand van zijn tekeningen schilderijen. Voor pelgrims zijn zijn werken een feest van herkenning. Voor anderen schetst hij een beeld van de Camino France. Allerlei belangrijke punten uit de tocht heeft hij inmiddels uitgewerkt.
De tentoonstelling is te zien op woensdag en zaterdag tot 8 september tijdens de Open Kerk middagen.
Tot slot een pelgrimszegen voor ieder die deze zomer op reis gaat:
Ga dan op weg en schud af
al je twijfels en zorgen.
Ga en ontdek, wat vandaag nog voor jou is verborgen
Houd op het licht
altijd je ogen gericht.
Dat zal je kracht zijn voor morgen.
Home  |  Fotoalbum  |  Kerktelefoon  |  Archief  |  Links  |  Contact  |  Sitemap