Nieuws
I&O 14 november 2019
Orgaandonatie: welke keuze maak ik?
Op 1 juli 2020 treedt de nieuwe Donorwet in werking. Vanaf dat moment hebben we in Nederland een Actief Donorregistratiesysteem (ADR). Aan alle Nederlanders ouder dan 18 wordt via de post gevraagd of ze wel of geen orgaandonor willen zijn. Als zij na twee brieven niet hebben gereageerd, worden ze als donor geregistreerd. Bij die mensen komt ‘geen bezwaar’ te staan in het donorregister en daarmee zijn ze in principe orgaandonor. Ze krijgen daar bericht van, per post, en de keuze kan altijd nog worden gewijzigd.
Bij orgaandonatie wordt een orgaan (of weefsel) afgestaan aan iemand bij wie dat orgaan niet of onvoldoende functioneert. Meestal gebeurt dit na het overlijden van de donor, maar orgaandonatie kan ook plaatsvinden als de donor nog in leven is.
De Nederlandse Patiënten Vereniging is een christelijke organisatie die deskundig advies en toerusting biedt op het gebied van medisch-ethische vragen. Wij hebben de NPV uitgenodigd om in Hengelo een informatie- en gespreksavond rond orgaandonatie te verzorgen.
Bij de NPV-Advieslijn komen veel vragen binnen over orgaandonatie, zoals:
- Ik vind het erg moeilijk om een keuze te maken of ik donor wil worden of niet. Kunnen jullie met mij meedenken?
- Wat zegt de Bijbel over orgaandonatie?
- Doet een arts nog wel zijn best voor mij als ik donor ben?
- Ik wil mijn organen wel afstaan aan een familielid of bekende als diegene dat nodig heeft, maar liever niet aan een onbekende. Is dat mogelijk?
- Wanneer is iemand hersendood?
Op 14 november kun je jouw vraag voorleggen aan mevrouw Rineke Heij van de NPV.

Datum: donderdag 14 november.
Plaats: Ons Huis.
Tijd: 20.00-22.00 uur.
Inleider: Rineke Heij, beleidsadviseur NPV.
Home  |  Fotoalbum  |  Kerktelefoon  |  Archief  |  Links  |  Contact  |  Sitemap